Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στη μεταβολή του παγκοσμίου κλίματος η οποία συντελείται ήδη: οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν, οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν και η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται πιθανότατα κατά κύριο λόγο στην παρατηρούμενη αύξηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων αερίων θερμοκηπίου ως αποτέλεσμα των εκπομπών που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Συνέπειες των κλιματικών αλλαγών
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Ορισμένες περιοχές πλήττονται συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα και βροχοπτώσεις, ενώ άλλες δοκιμάζονται από μεγάλης έντασης καύσωνες και ξηρασίες.
Οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες.
- Οι χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης πλήττονται όλο και πιο συχνά από κύματα καύσωνα, δασικές πυρκαγιές και ξηρασίες.
- Η λειψυδρία στις περιοχές της Μεσογείου αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι κίνδυνοι ξηρασίας και ανεξέλεγκτων πυρκαγιών.
- Η Βόρεια Ευρώπη δέχεται μεγαλύτερες ποσότητες βροχοπτώσεων και οι πλημμύρες θα γίνουν σύνηθες φαινόμενο τον χειμώνα.
- Οι αστικές περιοχές, όπου ζουν σήμερα 4 στους 5 Ευρωπαίους, εκτίθενται σε καύσωνες, πλημμύρες ή στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά συχνά δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Για να μετριάσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να μειώσουμε αυτές τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ή να διασφαλίσουμε την πρόληψη της παραγωγής τους. Για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να αναλάβουμε δράση για να μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προσαρμοστούμε στις αλλαγές που συμβαίνουν τώρα και στο μέλλον για τον περιορισμό των ζημιών. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: πρέπει να δράσουμε επειγόντως και μαζί. Όλα τα μέρη της κοινωνίας και κάθε άτομο μπορεί να παίξει τον ρόλο του.
- ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Το να αφήσεις μια τηλεόραση ή έναν υπολογιστή σε κατάσταση αναμονής καταναλώνει κάποια ενέργεια. Το ίδιο ισχύει και για τη σύνδεση του κινητού σου τηλεφώνου όλη τη νύχτα – και ακόμη και όταν ο φορτιστής σου δεν είναι συνδεδεμένος στο τηλέφωνό σου, σπαταλά ηλεκτρικό ρεύμα! Η απενεργοποίηση και αποσύνδεση συσκευών μπορεί να μειώσει το ετήσιο ενεργειακό κόστος του σπιτιού σου έως και 10%.
- Κάνε έξυπνες επιλογές, τρώγοντας λιγότερο κρέας και περισσότερα τοπικά φρούτα και λαχανικά, εξοικονομώντας ενέργεια και κάνοντας ποδηλασία ή περπατώντας αντί να πηγαίνεις με αυτοκίνητο
Μπορεί η δεντροφύτευση να βοηθήσει;
Η ποσότητα CO2 που αποθηκεύεται σε ένα δέντρο μπορεί να μετρηθεί σχετικά εύκολα. Ένα ενήλικο δέντρο, δεσμεύει ένα τόνο CO2. Πόσα δέντρα πρέπει να φυτέψουμε θεωρητικά για να αντισταθμίσουμε τις εκπομπές CO2; Γνωρίζουμε ότι κατά μέσο όρο ένας Ευρωπαίος πολίτης εκπέμπει 5-7 τόνους CO2 κάθε χρόνο. Άρα για να αντισταθμίσουμε θεωρητικά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, χρειάζονται 5-7 δέντρα για κάθε Ευρωπαίο πολίτη.
Δεν είναι όλα τα δέντρα ίδια όσον αφορά στην απορρόφηση CO2. Η ποσότητα εξαρτάται από το είδος του δέντρου, το περιβάλλον του και το πώς διαχειριζόμαστε το δάσος. Ένα δάσος μπορεί να συμβάλλει στην απορρόφηση, στη δέσμευση άνθρακα. Καθώς παράγει ξύλο που θα χρησιμοποιηθεί μετά για προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής, θα αποθηκεύσει άνθρακα σ’ αυτά τα προϊόντα, σ’ αυτή την βιομάζα. Για 12 χρόνια, ο άνθρακας θα είναι δεσμευμένος. Αλλιώς θα ήταν στην ατμόσφαιρα».
Δάση και υγρότοποι προσφέρουν λοιπόν ελπίδα όσον αφορά την αποθήκευση CO2 για πολλές δεκαετίες. Πρέπει όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, να θέσουμε τις σωστές προτεραιότητες, όπως το να σταματήσουμε την αποψίλωση των δασών, να εκτιμήσουμε αυτά που ήδη έχουμε και να βρούμε άλλους τρόπους μείωσης των εκπομπών και να μην βασιζόμαστε μόνο στην φύτευση νέων δέντρων καθώς τα δέντρα αυτά θα πάρει χρόνια έως ότου μεγαλώσουν και αρχίσουν να απορροφούν ικανοποιητικές ποσότητες CO2.